Erfgoed Overijssel Denekamp

Hulp bij zoeken

Deze pagina geeft meer informatie over het zoeken naar gegevens binnen de website.

Er zijn twee manieren om informatie te zoeken binnen de website: eenvoudig zoeken door middel van het zoekvakje dat op elke pagina staat, of uitgebreid zoeken. Beide methodes geven een zoekresultaat, dat op dezelfde manier is opgebouwd.

Voor beide methodes geldt dat ook op delen van woorden gezocht wordt en dat het niet uitmaakt of u hoofdletters of kleine letters gebruikt. Zoeken op "Kamp" vindt dus zowel "Kamphuis" als "Denekamp".

Bij de voorbeelden wordt wat u in dient te typen steeds aangegeven tussen aanhalingstekens (""). Die aanhalingstekens zelf moet u niet intypen, alleen wat er tussen staat.

Eenvoudig zoeken

Op elke pagina bevindt zich een zoekvakje waarmee u eenvoudig kunt zoeken. Dit tekstvak staat in een zwart vlak en heeft als aanduiding: "Zoeken". U kunt in het tekstvak intypen waar u naar zoekt.

Door vervolgens op het vinkje te klikken of op de Enter-toets te drukken wordt de zoekopdracht uitgevoerd en verschijnen de zoekresultaten. Er wordt gezocht naar alle soorten informatie die de website bevat: personen, organisaties, gebouwen, percelen, gebeurtenissen, documentatie en multimedia.

U mag meerdere woorden tegelijk intypen, gescheiden door een spatie. Er wordt dan gezocht op gegevens waar alle gevraagde woorden in voorkomen.

Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken op namen van voorouders (bijvoorbeeld "Jan Kamphuis") of op straatnamen of complete adressen van gebouwen (bijvoorbeeld "Vledderstraat 13"). Ook kunt u bijvoorbeeld zoeken op "huwelijksakte kamphuis" om alle huwelijksaktes te vinden van iemand met de naam Kamphuis.

Uitgebreid zoeken

Elke soort informatie in de website heeft zijn eigen zoekformulier. Hier kunt u heel precies aangeven waar u op zoekt. In elk tekstvakje in een uitgebreid zoekformulier mag u één woord of getal intypen. Er wordt gezocht naar gegevens die aan alle eisen voldoen.

Bijvoorbeeld: U zoekt naar gebouwen van vóór 1900 aan de Vledderstraat. U kiest nu voor "Uitgebreid zoeken". Standaard verschijnt het zoekformulier voor personen. Aangezien u op zoek bent naar een gebouw, selecteert u links het zoekformulier "Gebouw". Bij "Straat" typt u "Vledderstraat" in. Bij Bouwjaar vult u in het eerste vakje niets in, en in het tweede vakje "1900". Door op de Zoek-knop te klikken met de muis of door op de Entertoets te drukken wordt er nu gezocht naar gebouwen aan de Vledderstraat met een bouwjaar dat ligt voor 1900.

Bij het zoeken naar documentatie zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn diverse soorten documentatie in de website beschikbaar, met elk hun eigen gegevens die zijn vastgelegd. U kunt in het zoekformulier voor Documentatie zoeken in de titel, of kiezen voor een specifiek zoekformulier voor een bepaalde soort documentatie, zoals bidprentjes of archiefbronnen. Die specifieke zoekformulieren bieden extra zoekingangen, zoals de achternaam van de overledene in het geval van een bidprentje of de datum in het geval van een archiefbron.

Zoekresultaten

Bij de zoekresultaten kunt u altijd herkennen wat voor soort informatie gevonden is aan het icoontje dat er voor staat. Zie ook het onderdeel "Navigatie" voor meer uitleg over deze iconen.

Als er veel gegevens gevonden zijn, wordt het zoekresultaat opgesplitst in meerdere pagina's. Per pagina worden 10 zoekresultaten getoond. Onderaan de lijst kunt u zien waar u bent. U kunt naar andere pagina's in het zoekresultaat gaan door te klikken op "Vorige" of "Volgende" of door te klikken op het gewenste paginanummer onderaan de lijst met zoekresultaten.

Bij de meeste zoekopdrachten kunt u links kiezen waar u de resultaten op wilt sorteren. Dat is vaak handig om sneller te vinden wat u zoekt.

Als u gevonden heeft wat u zoekt, kunt u op de aanduiding van een resultaat klikken om naar de detailpagina te gaan. U kunt altijd weer terugkeren in het zoekresultaat door in een detailpagina op "Zoekresultaat" te klikken.