Erfgoed Overijssel Denekamp

Toegankelijkheid voor de website voor gehandicapten

Deze website is ontwikkeld met als uitgangspunt dat deze voor een breed publiek toegankelijk zal zijn, ook voor mensen met een handicap. In deze pagina wordt wat meer verteld over de faciliteiten die in deze website aanwezig zijn om deze beter toegankelijk te maken.

Het overheid heeft door middel van het project Drempels Weg richtlijnen opgesteld voor het toegankelijk maken van websites voor gehandicapten. Deze website voldoet aan deze richtlijnen.

Deze pagina bevat informatie over de volgende onderwerpen:

Herkenbaarheid

Alle pagina's op de websites zijn op dezelfde manier opgebouwd en hebben dezelfde navigatiemechanismen. Meer informatie over deze navigatiemogelijkheden is te vinden in de helppagina over Navigatie.

Om duidelijk te maken in welk gedeelte van de website u bent, heeft elke categorie pagina's zijn eigen iconen en kleurstelling. Meer informatie hierover is te vinden in de helppagina over Iconen.

Leesbaarheid

Indien u de letters te klein vindt, is het mogelijk om deze groter in te stellen in uw browser.

In Internet Explorer kunt u in het "Beeld" menu onder de optie "Tekengrootte" de gewenste grootte kiezen. Indien u gebruik maakt van een muis met een scrollwieltje kunt u de lettergrootte ook aanpassen door de Control-toets ingedrukt te houden terwijl u het scrollwieltje bedient.

Voor informatie over het instellen van lettergroottes in andere browsers dan Internet Explorer verwijzen wij u naar de handleiding van uw browser.

Gebruik van toetsenbord

De website is zo gebouwd dat hij niet alleen met een muis, maar ook met het toetsenbord bediend kan worden. Met de TAB-toets kan naar het volgende onderdeel van de pagina worden gesprongen. Bij zoeken, zowel bij eenvoudig zoeken met het zoekvakje als met het zoekformulier, kunt u de zoekactie starten door op Enter te drukken.

Voorzieningen voor tekst- en spraakbrowsers

Veel mensen met een visuele handicap of een leeshandicap maken gebruik van speciale software, zoals tekstbrowsers of spraaksoftware die de tekst van de website voor kan lezen.

Deze website kan geheel als tekst gelezen worden. Hiertoe zijn alle afbeeldingen en multimedia voorzien van een alternatieve tekstuele beschrijving. Ook zijn alle teksten onder water volgens een logische structuur opgemaakt, met duidelijk aangegeven koppen.

Aan het begin van elke pagina is er een onzichtbare link om het gehele navigatiegedeelte in één keer over te slaan. U hoeft dan niet telkens dezelfde tekst aan te horen maar kunt direct naar de inhoud van de pagina springen.

In de onderliggende code van de website wordt van elke pagina aangegeven dat het een Nederlandstalige pagina is. Op die manier kunnen de betere spraakbrowsers automatisch de juiste uitspraak selecteren.

Toegankelijkheid van multimedia

Deze website bevat ook films en geluidsfragmenten. Om deze ook toegankelijk te maken voor mensen die doof en/of blind zijn of die niet beschikken over de programmatuur om die af te spelen, zijn deze voorzien van een tekstuele beschrijving. Deze is met een link onder de multimedia op te vragen. Ook bij sommige afbeeldingen, waarbij de titel niet beschrijvend genoeg is, is deze uitgebreide beschrijving aanwezig.

Waarschuwingen voor nieuwe vensters

Voor mensen met een visuele beperking of die gebruik maken van speciale browsers, kan het openen van nieuwe vensters verwarrend zijn. Links die verwijzen naar een pagina buiten deze website, worden indien de browser dit toestaat in een nieuw venster geopend. Om verwarring te voorkomen wordt hiervoor gewaarschuwd met de tekst (nieuw venster).